Wat reflecteer jij?

Wat reflecteer jij (onbewust) bij een teamsessie?

“Probeer te denken in deelresultaten”, vertel ik. “Zoals de voorbeelden die ik net gaf van een ander team. Het helpt jullie om het werk op te hakken in kleinere brokken werk. Daarmee kun je beter en sneller inspelen op veranderingen in de organisatie context en input van je stakeholders. En dat zorgt voor effectievere resultaten voor de stakeholders die jullie bedienen. Wat zouden die deelresultaten dan zijn?”

Ik hoor het mezelf zeggen. De groep voelt zich ongemakkelijk. Ik zie gezichten die knikken, maar voel de aarzeling. Voor mij een manier van werken die gesneden koek is. Voor het team een totaal andere manier van werken en denken. Ik merk aan mezelf dat ik in wil gaan op de onwennigheid, maar besluit het even zo te laten. Geef ze de ruimte om er iets mee te doen. De groep blijft stil. Aj, nu wordt er bij mij iets van ongemak getriggerd merk ik. Welke is dat? In mijn hoofd vliegen allerlei analyses, interventies en conclusies in een razend tempo voorbij. Ga ik ze helpen? Nee! Is mijn valkuil maar helpt hen niet. Ga ik verder? Nee dan negeer ik het signaal wat ze afgeven door de stilte en non verbale houdingen. Gaan ze wat van mij denken als ik nu niet help? Etc etc.

Ik besluit dat ik het aan de groep vraag: wat willen jullie nu doen? Waar is behoefte aan? De groep geeft terug dat het even goed is zo en we de volgende sessie verder gaan hiermee. Zij willen zelf nadenken over wat de deelresultaten zijn en dat ik volgende keer als criticaster fungeer. Bingo! Take in to the team. Zij nemen eigenaarschap en ik ben niet gaan helpen. Win win. Klinkt zo makkelijk, maar in het moment voor mij een valkuiltje om niet in te trappen. Hij wordt gelukkig steeds kleiner en komt minder vaak voor.

Bewustzijn van jouw triggers, bijvoorbeeld in mijn geval die van de Held, draagt enorm bij aan de effectiviteit van een team. Waarom? Jij bent op dat moment de spiegel voor een team. Jij kunt ze helpen door ongemak of spanning voor verandering ruimte te geven en bespreekbaar te maken. De spiegel die je ze voorhoud is effectiever als er minder waas en vlekken op zitten. Want hoe duidelijker de reflectie, hoe sneller een team kan leren en groeien. Voor mij hielp het enorm me te verdiepen in de archetypen van Jung. Ben je je bewust van jouw archetype valkuilen als scrum master, verandermanager of facilitator? Ik heb een mooi overzicht van deze typen en toepasselijke tips! Interesse? Stuur me een een mail via rosalinde@mango3.nl en ik stuur ze je toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *